Ieder mens heeft rond de honderd verschillende soorten hormonen in zijn of haar lijf.
Een aantal bekende zijn bijvoorbeeld de vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogenen en progesteron. Ook bijvoorbeeld adrenaline, insuline, cortisol, endorfine en testosteron zijn bekende hormonen. Maar we hebben er dus nog veel meer. Hormonen zijn stofjes die ons lichaam zelf aanmaakt om vervolgens allerlei functies en processen te organiseren en te beïnvloeden. Ze zijn letterlijk van levensbelang – zonder hormonen zou de boel direct vastlopen.
De bouwstoffen voor je hormonen kunnen maar één keer worden verdeeld. Indien er bijvoorbeeld sprake is van langdurige stress, of een ongezonde lifestyle dan is het cortisolniveau (het stresshormoon) langdurig hoog. Dat betekent dat daarmee veel van de bouwstoffen verbruikt worden en dat er minder overblijven om bijvoorbeeld je geslachtshormonen in goede banen te leiden. Hierdoor kan een disbalans ontstaan. De gevolgen die dit kan hebben zal niet voor iedereen even hinderlijk en zelfs niet altijd merkbaar zijn of herkend worden, aangezien men niet beter weet.
De twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen en progesteron. Door de aanwezigheid van deze hormonen kunnen vrouwen menstrueren en zwanger worden. Indien deze hormonen zich niet in de juiste balans tot elkaar verhouden, dan kunnen er menstruatieproblemen optreden zoals bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus, of lukt het niet om een zwangerschapswens in vervulling te laten gaan. Wanneer er een zwangerschap tot stand komt, of een bevalling heeft plaats gevonden, vinden er grote veranderingen plaats op hormonaal gebied.
Aan het einde van je zwangerschap is je progesterongehalte meer dan 30 keer hoger dan vlak na je bevalling. Direct op het moment dat de placenta jouw lichaam verlaat, valt die flink verhoogde productie van progesteron ineens weg en moet je lichaam een nieuw evenwicht zoeken.
Indien er al een lichte disbalans bestond, kan dat nu escaleren en kunnen bijv. een postnatale depressie en later PMS of PMDD optreden. Bij deze problematiek is uit onderzoek gebleken dat er vrijwel altijd een te laag progesterongehalte de oorzaak is. Het lichaam heeft geen energie of reserves om deze grote veranderingen zelf op te vangen en de lichamelijke en met name psychische klachten als gevolg van deze disbalans zullen hierdoor niet vanzelf weer verdwijnen. Duphaston biedt hier uitkomst, een synthetische vorm van het hormoon progesteron kan de lichaamseigen tekorten aanvullen en de klachten daarmee laten verdwijnen.