‘Anna Kournikova alweer terug op gewicht‘ kopt de Telegraaf op woensdag 30-01-2018. ‘Slechts zes weken nadat ze beviel van een gezonde tweeling, heeft Anna Kournikova haar oude figuur alweer terug.’ Het Bericht wat Anna zelf op Instagram plaatste wordt massaal geliked en goed opgepikt door nieuwszenders.
Ik ben helemaal verbaasd! 6 weken na het krijgen van een tweeling weer strak in je vel?
En met twee baby’s van zes weken de puf en de drive weer hebben om blijkbaar al weer volop te sporten? Hoe reëel is dat, zeker voor de iets minder bemiddelde moeders? Zonder personal coaches en fitnessruimtes aan huis? En hoe doet ze dat met de gebroken nachten en de voedingen? of besteed ze dat uit?
Aan de andere kant kan ik ook bewondering opbrengen voor Anna. Ze heeft, al dan niet met hulp van coaches en mentoren wél de drive om het ook echt uit te voeren, om te gaan sporten. Ze heeft hoe dan ook de focus om weer in shape te komen en dat lijkt haar verdomd goed en snel te lukken.
Maar los daarvan vraag ik me af: heeft Anna, omdat ze nou eenmaal prof tennisster is geweest dan geen last van uit de bocht vliegende hormonen? Heeft ze dan geen hinder van die gebroken nachten, onzekerheden over voedingen, eerste prikjes en al dat soort dingen? Heeft ze geen huilbuien omdat ze het even niet meer weet? omdat de baby’s allebei ontroostbaar huilen van de krampjes, maar ze zelf toch écht hoognodig moet plassen?
Dat staat er niet bij, dus dat weten we niet en daarom raak ik licht geïrriteerd van dit soort nieuwsberichten. Want het is een eenzijdig bericht, door een roze bril bekeken. Dit soort berichten kunnen het effect hebben van een messteek op al die moeders waarbij het iets minder voortvarend gaat na hun bevalling. Deze berichten kunnen het beeld schetsen dat het normaal is om 6 weken na je bevalling weer compleet jezelf te zijn, je oude figuur terug te hebben en de wereld weer aan te kunnen. Zéker als je ‘maar’ één baby hebt gekregen, want ja, als het met twee ook kan…?
Maar ik probeer ook altijd te kijken naar het positieve en we kunnen ook wel wat van Anna leren, wanneer je net moeder bent en juíst als je je wat minder roze, geweldig en in shape voelt.
Door te sporten maak je het hormoon endorfine aan. Endorfine is een op en top stressremmer en zorgt er dus voor dat je je cortisolniveau laag houdt.
Wanneer je cortisolniveau laag blijft, blijven er meer bouwstoffen over voor het zo belangrijke hormoon progesteron.
En zo voorkom en/of herstel je een tekort aan progesteron en daarmee voorkom en/of herstel je problemen die gepaard gaan met een te laag progesterongehalte zoals een postnatale depressie, een prénatale depressie of PMS.
Wil je meer weten over de relatie tussen hormonen en depressieve klachten en de behandeling daarvan? Kijk dan eens verder rond op mijn website kraamverdriet.nl of kijk bij veelgestelde vragen.
Indien je niet lekker in je vel zit tijdens je zwangerschap of na je bevalling en je wilt een effectieve aanpak van je probleem, mail me dan vrijblijvend voor meer informatie.
En Anna? Die wens ik vanuit de grond van mijn hart, alle geluk van de wereld met haar twee kinderen.