Stress is niet goed! dat weten we allemaal.
Maar hoe komt dat precies? En wat is de relatie met een postnatale depressie of PMS? Daar krijg je antwoord op in dit blog.
Kortdurende stress is goed! We hebben het stress hormoon, adrenaline nodig om te vechten of te vluchten in geval van nood, bijvoorbeeld als ons huis in brand staat.
De adrenaline zorgt er voor dat onze hartslag omhoog gaat en onze bloedvaten vernauwen. We zijn door de adrenaline super alert en daardoor in staat, om het brandende huis te ontvluchten (ook al zijn we verzwakt of gewond) en éénmaal buiten de hulpdiensten in te schakelen. Wanneer de acute situatie voorbij is neemt het adrenaline niveau weer af en zullen we in geval van de brand hoogstwaarschijnlijk inéén storten en niet meer helder na kunnen denken of handelen, het acute gevaar is geweken en er komt ruimte voor de schrik, de beleving.
Anders wordt het wanneer dagelijks last hebt van de praktische, financiële en emotionele problemen doordat je huis is afgebrand Dan hebben we het over langdurige of chronische stress. Het knaagt iedere dag aan je, je maakt je zorgen, je hebt praktische problemen en ongemakken en het stemt je verdrietig, constant. Het (stress)hormoon wat dan constant in te (te) ruime hoeveelheden aanwezig is heet cortisol.
Maar ook ongezond eten, te weinig slaap, een relatie die niet lekker loopt, te weinig (water) drinken en te lange to-do lijstjes betekent stress voor je lichaam en zorgt voor een te hoog cortisolniveau.
Cortisol wordt gemaakt in je bijnieren, en zorgen ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt, het werkt ontstekingsremmend en het vergroot de zin in suikers. wanneer zo’n stress situatie langdurig aanhoudt raken je bijnieren dus overbelast en uiteindelijk uitgeput. Wanneer cortisol te lang en te veel aanwezig is in je lichaam, verstoord het vele processen;
- Je energiepijl zakt
- je kunt moeilijker in slaap komen
- je slaat meer vet op rond je middel
- je glucose waarden stijgen
- de kans op hart- en vaatziekten stijgt
- en je hormonen worden uit balans gebracht
En met name die laatste zorgt ook mede voor problemen zoals een postnatale depressie of PMS klachten.
Alle hormonen, we hebben er zo’n 100 verschillende soorten in ons lijf, worden gemaakt van dezelfde vetachtige bouwstoffen. Wanneer er veel stress is, zijn er dus veel bouwstoffen nodig om cortisol te maken. De rest van de hormonen moet het dan doen met minder voorraad bouwstoffen. Het lichaam maakt zelf een prioriteitenlijstje van welke processen voorrang krijgen, dus op welke hormonen er ‘bezuinigd’gaat worden. De meest belangrijke lichaamsfuncties krijgen daarbij voorrang.
De menstruele cyclus en de voortplanting zijn geen 1e levensbehoefte en vaak zie je dan ook er een relatief tekort ontstaat aan progesteron.
Onderzoek heeft tientallen jaren geleden al uitgewezen dat een relatief tekort aan progesteron zorgt voor lichamelijke en mentale klachten die passen bij een postnatale depressie of PMS zoals:
- last van angsten,
- depressieve gevoelens,
- meer vocht vasthouden,
- je kunt niet goed meer nadenken
- je kunt je niet goed meer concentreren
- je kunt niet goed beslissingen meer nemen, je wordt besluiteloos
- je wordt heel emotioneel
- je verliest alle gevoel
- en nog een hele lange lijst van klachten…
Deze factoren zorgen ervoor, naast het feit dat je je allesbehalve gelukkig voelt als je last van een postnatale depressie of PMS hebt, dat je van de situatie weer stress krijgt. Daardoor blijft je cortisol te hoog en daardoor blijft je progesteron te laag.
Een negatieve cirkel dus die doorbroken moet worden!
Het is bewezen effectief om een postnatale depressie, PMS of aanverwante hormonale stoornissen te behandelen door je progesteron aan te vullen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om stressveroorzakers te minimaliseren, zodat wanneer eenmaal de balans weer terug is, deze ook in stand gehouden wordt.
Bij Kraamverdriet wordt jou postpartum (postnatale) depressie of PMS aangepakt bij de oorzaak en kun je zelfs de kans op herhaling aanzienlijk terug dringen door een preventieve behandeling!