Stel: je bent pas, of al wat langer geleden, moeder geworden en daarna ben je niet meer jezelf geworden. Of nog erger, je voelt je totaal niet meer jezelf…
Je kan om het minste uit je vel springen, kan geen geduld opbrengen voor je kind(eren) om over het geduld en energie voor je partner maar te zwijgen. Je voelt je belabberd, mentaal onderuitgehaald, vanuit het niets… Misschien voel je geen eens de liefde voor je kindje, die je zo graag had willen voelen, maar raak je juist super gefrustreerd als je kindje niet volgens plan, na de voeding weer in slaap valt.
Je voelt je misschien wel heel schuldig, omdat je kindje het heel goed doet, omdat je dit kindje zo graag wilde of omdat je nu toch eigenlijk alles hebt, wat je hartje begeert?
Je hebt misschien al hulptroepen ingeschakeld. Daarbij heb je al dan niet de diagnose postpartum (postnatale) depressie gekregen. Wellicht voer je gesprekken met een psycholoog of heb je van de huisarts medicijnen gekregen om je wat beter te gaan voelen.
Maar helaas, bij jou lijkt dat niet te werken, dus ga je weer eens het internet op om te googelen…
Dan stuit je op informatie over een mogelijke hormonale oorzaak. Dat hormonen je uit balans kunnen brengen en dat ook juist die hormonen een onderdeel van een behandeling kunnen zijn om weer beter te worden.
Maar hè?! Jij kunt toch helemaal niet tegen hormonen? Als je ongesteld moet worden ben je toch altijd al een monsterlijke versie van jezelf? Of tijdens de zwangerschap heb je toch zoveel hormoongerelateerde kwaaltjes gehad? Dus voor jou zal deze aanpak wel niet weggelegd zijn, jij kunt vast niet tegen die hormonen…
Toch?
JAWEL!
Lees verder, want juist voor jou, wanneer je al langere tijd mentaal heel gevoelig op hormonen lijkt te reageren, is deze aanpak JUIST heel geschikt voor jou.
In het kort is de theorie zo: je vrouwelijke cyclus wordt grotendeels gestuurd door progesteron en oestrogeen.
In de eerste helft van de cyclus domineert het oestrogeen en in de tweede helft, na de eisprong, moet het progesteron domineren. Wanneer deze verhouding niet klopt, waarbij vaak het progesteron te laag blijft ten opzichte van het oestrogeen kunnen er mentale problemen ontstaan zoals bij een postpartum depressie, PMS en aanverwante aandoeningen.
Wanneer je dus zorgt dat je hormonen weer in de juiste verhouding komen, waarbij het mogelijk nodig is om tijdelijk je progesteron aan te vullen, zullen je klachten verbeteren en bij de meesten verdwijnen.
Zo’n 90% van de vrouwen knapt op met een hormonale aanpak!
En ja, ook je mentale schommelingen en uitbarstingen voor de menstruatie hebben te maken met een disbalans in je hormoonhuishouding.
Je zal niet direct óm zijn na het lezen van dit blog, want je lijf en de hulpverlening tot nu toe, heeft je misschien al te vaak en te lang in de steek gelaten of teleurgesteld. Wellicht herken je je ook eindelijk in bovenstaande en heb je het gevoel eindelijk de juiste tool in handen te hebben om beter te worden.
Ik hoop dat bovenstaande uitleg in ieder geval zorgt voor de broodnodige herkenning en verduidelijking. Lees voor meer informatie over hormonen en de behandeling verder op www.kraamverdriet.nl
Voor vragen of deze aanpak op jou van toepassing kan zijn, mag je me ook altijd vrijblijvend mailen.
Geertje Cats
Kraamverdriet